Followers

Thursday, September 26, 2013

sedetik lebih...

duhai hati
dalam kesibukan manusia,hiruk pikuk dunia..aku sendirian berjalan dalam duniaku...dunia yg mengekang aku untuk keluar dari belenggu "kekeliruan mencari lokasi dan situasi" ,mencari ruang dan peluang ,sesudut alam yang terbentang luas ku rasasebegitu sempit,dunia bermacam keajaiban tidak lagi bermakna untuk aku teroka..mungkin benar,penyakit yang paling berbahaya adalah penyakit hati..mampu membunuh luar dan dalam...Allah,sakitnya,beratnya,susahnya,sukarnya...
BERHENTILAH MENGELUH..
as days goes by ,aku mula menyedari bahawa semua ini adalah suatu proses pembelajaran yang Allah tu nak bagi kat aku..lama kelamaan,aku sudah mula penat menegluh,dan mengeluh is not the best solution malah semakin membunuh jiwa dan nurani...jadi aku cuba...dari sehari dan sehari...aku kurang bercakap,banyak mendengar,banyak menyendiri... TAPI...dalam pada itu sebenarnya aku sedang bermeditasi,muhasabah diri,melihat sudut2 positif,mengadu dgn Allah,mintak tunjuk jalan untuk aku keluar dari semua kepincangan ni...i do realize..Allah tu maha pemurah lagi maha penyanyang...Dia tu bukan apa ,Dia rindu nak dengar hamba2nya mengadu denganNya
BERJALAN LAH...
"Aku tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum selagimana Mereka sendiri tidak mengubahnya."
sebenarnya bila akif fikir balik,mendalam sungguh perkataan yang Allah bagi ni...benar,dari situ aku mula "membina semula apa yang tercicir apa yang terkurang dan apa yang terlupa...subhanallah banyak sungguh kelemahan kita sebagai manusia ya..bila difikirkan Allah tu tak pernah bagi menzalimi hamba2nya,malah dia bagi lebih lagi..jadi dari situ aku mula berdiri sepeti seorang bayi,meminta untuk dipimpin dan seterusnya bejalan dengan sendiri...
LA TAHZAN...
AKU ADA JAWAPANNYA
sebenarnya di setiap kesedihan ada kegembiraan.suatu hari sedang aku memandu...IKIM fm ..ada satu lagu yang mengubah hidup aku...nyanyian sami yusuf:Healing..dengar dan hayati...part yang doa tu buat hati aku jatuh cinta dgn lagu ni
قلب بين يدي قلب
Kalbon bayna yaday kalb
A heart in (other) heart's hand
May it'd be better translated as soul, but they chose Kalp/heart because feelings in heart
بيد الله كل قلب
Bi Yadi Allah-i kol-lo kalb
(Allah is pronounced as ellahi) Allah own all hearts
عين ترعى عينا، وعين الله ترعى
Aynon tara ayna, wa ayno Allah-i tar'a
An eye is nursing another, and Allah (God) is nursing
كلمة طيبة صدقة
Kalimaton tayibaton sadaka A good/ king word is an alms (sadaka/sedekah) تبسمك لأخيك صدقه
Tabassomoka li akheeka sadaka
*Smiling to your brother is an alms (sadaka)
كل معروف صدقة
Kollo ma3rofin sadaka
All good is alms (sadaka)
اللهم اشف شفاءً لا يغادر سقماً
**Allahomma ishfi shifa2an la yo'adiro saqama
O God, heal a full healing that doen't leave any sickness

1 comment:

  1. Salam sejahtera. awieomar.blogspot dengan seikhlas hati nak menjemput anda sertai game top "BLOGGER" untuk musim yang ke 4. Segala yang berkaitan pasal game untuk musim 1, 2 & 3 boleh tinjau kat blog. Senang je caranya nak sertai game ni. Tak perlu buat apa apa entri, hanya komen di mana mana entri blog Awie Omar dengan menyatakan "SAYA SANGAT MAHU SERTAI BLOGGER 4 : SURVIVOR SERIES. SEGALA SYARAT DAN PERATURAN AKAN SAYA IKUTI".". Harap sudi la menyertainya. Ganjaran pasti ada untuk pemenang :) http://awieomar.blogspot.com/2013/01/blogger-4-survivor-series-pengenalan.html

    ReplyDelete