Followers

Sunday, December 22, 2013

happy holidays ^_^

i would like to wish to all of you happy holidays!merry christmas to my christian friends, christian pohler,marina herzek,liu wen,enba jenani raj,miraclyn nehemiah and many more...may this festive may be the best festive to all of you and us as well.. cheers~ oh yah,another good news,my youngest sister pass her pmr with flyin colours (8a's 1 b) she work so hard for it,and she deserve it,big congratulations to her!yeayyy... shes(in rectangle red) and all of us are so happy and lets make this holidays meaningful to all ;)

mak 54th birthday

hari ni hri jadi mak yg ke 53... seorang ibu yg sungguh lembut hatinya,tak pernah ada kebohongan..didikan diberikan,kasih sayang dicurahkan, seorang ibu yg tabah dan cekal membsarkan kami adik beradik...kami bukan org senang...she is my priority now and then. mis her so much .

desert~

haritu makan kat pak li ngan kakak aku...seksyen 9 kot entah aku pon xtau...sesaje nak cuba makan situ,nampak cam menarik sajew...tercuba pulak benda alah ni, "icy durian"...sedap gile! RM4.50 je semangkuk.
p/s: kakak saya ni single and available... bye.

Instagram- setiap gambar ada ceritanya.

happily reached 600th followers and the numbers keep growing bigtq 4 all the support!

Wednesday, December 4, 2013

berakhir sudah...

kelip kelip disngka api,kalau api mana puntungnya
hilang ghaib disangka mati,kalau mati mana kuburnya
La tahzan wahai akif

usah putus asa,kelak kau berjaya....

Kehidupan di tempat baru
sekrang busy dan membusykan diri belajar ditempat baru..akhirnya pilihanku berbalik kepada asas iaitu mendidik anak bangsa... so aku ambik tesl...profesion guru ataupun pensyarah merupakan satu tanggungjawab yg besar dan banyak pahalanya..
pengorbanan
changing the entire course was aint easy fo me,from being in hospitality field,i change all round up to education world...which is totally different..but i have my own clear and concise reasons...may allah ease my way.
"takdir maha esa,restu ayah bonda..mencapai cita cita..usah putus asa klak kau berjaya..membela nasibmu..masamu kan tiba"

Thursday, September 26, 2013

sedetik lebih...

duhai hati
dalam kesibukan manusia,hiruk pikuk dunia..aku sendirian berjalan dalam duniaku...dunia yg mengekang aku untuk keluar dari belenggu "kekeliruan mencari lokasi dan situasi" ,mencari ruang dan peluang ,sesudut alam yang terbentang luas ku rasasebegitu sempit,dunia bermacam keajaiban tidak lagi bermakna untuk aku teroka..mungkin benar,penyakit yang paling berbahaya adalah penyakit hati..mampu membunuh luar dan dalam...Allah,sakitnya,beratnya,susahnya,sukarnya...
BERHENTILAH MENGELUH..
as days goes by ,aku mula menyedari bahawa semua ini adalah suatu proses pembelajaran yang Allah tu nak bagi kat aku..lama kelamaan,aku sudah mula penat menegluh,dan mengeluh is not the best solution malah semakin membunuh jiwa dan nurani...jadi aku cuba...dari sehari dan sehari...aku kurang bercakap,banyak mendengar,banyak menyendiri... TAPI...dalam pada itu sebenarnya aku sedang bermeditasi,muhasabah diri,melihat sudut2 positif,mengadu dgn Allah,mintak tunjuk jalan untuk aku keluar dari semua kepincangan ni...i do realize..Allah tu maha pemurah lagi maha penyanyang...Dia tu bukan apa ,Dia rindu nak dengar hamba2nya mengadu denganNya
BERJALAN LAH...
"Aku tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum selagimana Mereka sendiri tidak mengubahnya."
sebenarnya bila akif fikir balik,mendalam sungguh perkataan yang Allah bagi ni...benar,dari situ aku mula "membina semula apa yang tercicir apa yang terkurang dan apa yang terlupa...subhanallah banyak sungguh kelemahan kita sebagai manusia ya..bila difikirkan Allah tu tak pernah bagi menzalimi hamba2nya,malah dia bagi lebih lagi..jadi dari situ aku mula berdiri sepeti seorang bayi,meminta untuk dipimpin dan seterusnya bejalan dengan sendiri...
LA TAHZAN...
AKU ADA JAWAPANNYA
sebenarnya di setiap kesedihan ada kegembiraan.suatu hari sedang aku memandu...IKIM fm ..ada satu lagu yang mengubah hidup aku...nyanyian sami yusuf:Healing..dengar dan hayati...part yang doa tu buat hati aku jatuh cinta dgn lagu ni
قلب بين يدي قلب
Kalbon bayna yaday kalb
A heart in (other) heart's hand
May it'd be better translated as soul, but they chose Kalp/heart because feelings in heart
بيد الله كل قلب
Bi Yadi Allah-i kol-lo kalb
(Allah is pronounced as ellahi) Allah own all hearts
عين ترعى عينا، وعين الله ترعى
Aynon tara ayna, wa ayno Allah-i tar'a
An eye is nursing another, and Allah (God) is nursing
كلمة طيبة صدقة
Kalimaton tayibaton sadaka A good/ king word is an alms (sadaka/sedekah) تبسمك لأخيك صدقه
Tabassomoka li akheeka sadaka
*Smiling to your brother is an alms (sadaka)
كل معروف صدقة
Kollo ma3rofin sadaka
All good is alms (sadaka)
اللهم اشف شفاءً لا يغادر سقماً
**Allahomma ishfi shifa2an la yo'adiro saqama
O God, heal a full healing that doen't leave any sickness

Thursday, September 19, 2013

sedikit berita...

andai hari esok langit akan runtuh,tabahlah menjunjung bersamaku,andai hari esok dunia gelora takkan ku gemuruh selagiku ada kamu
Terlintas... Assalamualaikum ,keadaan disini baik baik sahaja.skrg tgh tunggu final exam dan beberapa aktiviti kolej yg belum terlaksana,its been a while since my last update.sambil2 baring atas katil ni mcm2 yg aku fikirkan..tiba2 aku teringatkan seorang sahabat karib aku since aku sekolah rendah lagi..nama dia luqman, we do a lot of things together ,dulu waktu duduk kawasan perumahan uitm dulu ,dia ni la dulu yg selalu ada dgn aku..since dia pindah terenggaanu aku dah x contact dia lagi.sampai sekarang masih tiada berita walau secebis, aku rindukan persahabatan kami..people come and go,thats the circle of life.
secebis memori..
satu2nya gambar aku waktu kecik,terima kasih buat aunty aku yg masih simpan cermat cermat memori dulu dulu..innocentnya muka... hehe
membawa diri...
daripada menjadi yang bersuara ,izinkan aku berdiam saja..

Tuesday, June 25, 2013

Time is priceless

this is my new "girlfriend"...a time pieces given by mom from LV...tqsm mak! this is the most precious thing ive ever had, i swear!

Friday, June 21, 2013

Aku berharap ramadhan tahun ini....

Assalamualaikum w.bt sahabat2 yg disayangi , fuhh makin lama makin tak terupdate blog akif yg tak seberapa ni...anyway,19 days more ramadhan is arriving at its place...anyway,tadi trending gambar gambar masjid,ok lah tu kan dari tengok benda benda tak elok...teringat aku kat satu masjid..masjid besi putrajaya...cantiknya..teringin sangat melabuhkan dahi menyembah yang Esa di situ,walau hanya sekali cuma....semoga ramadhan tahun ni nak solat terawikh kat situ tercapai gak..belum ade rezeki nak ke masjidil haram kat situ pun ok.. :')
semua gambar2 kat atas ni diambil secara random dalam internet..it is not my copyright...nanti dah pergi baru boleh ade copyright sendiri kan..hehehe

Sunday, June 16, 2013

Wednesday, June 5, 2013

KETAGIH CANDY CRUSH

HAHAHA.....aku ni jenis yg tak suka main game2 whatelse when it comes to downloading games on my phone...not in a million years!tapi candy crush ni very something...well its quite sometimes jugak i hear everyone talk about these matters on the internet so as in facebook,tapi aku endahkan je until one day,aku nak cuba lah jugak game yg org kata best ketagih sangat tu kannn,tak percaya lah....bila dah download,bermula dari level pertama sekarang dah 25 and soon the progress will be on and on,mmg mencabar,colourful dan ofcourse,the rumor absolutely proven! KETAGIH ok!!! hahahaha...help !

Monday, May 27, 2013

Mr.Bean

jalan2 kat the curve,nmpak satu stall ni...mula2 dia bagi tester liquid..air soya campur peach..not bad jugak...quench my thirst!~

Escapade

::thankyou to izam ezri dan keluarga(mak,pak)it is a very blessing moments,ada rezeki berjumpa lagi kita::

Tuesday, May 14, 2013

Aku yang sedang sakit

Assalamualaikum wbt. aku sedang sakit.ya,begitulah nampaknya.sebenarnya sudah lama aku lalui "kesakitan" ini..aku mempunyai masalah dimana postur tulang aku tidak berada di position yg sihat..masalah ni aku dah rasa sejak aku di kampus lagi...lepas bangun tido je badan aku sakit2 mcm kena tumbuk..mula2 aku biarkan je,tapi makin lama makin sakit dan melarat..mula2 aku kena awal semester haritu,aku call mak,aku bagitau yg badan aku sakit2...mula2 mak kata mungkin salah bantal posisi dan sebagainya tapi lama2 aku rasa selain dari tu,ade penyebab yg lainnya..simptom2 nya mudah,rasa sakit kat leher,rasa sengal2 kat bahu dan sakit dibelakang badan..one of mom friend suggest kat mak ada satu pusat rawatan ni nama dia SHEZEN THERAPY kat damansara,anak kawan mak ni dari lumpuh berkerusi roda katanya Alhamdulillah dah boleh berjalan..so mak yakin la dgn treatment ni,ape lagi testimoni dah depan mata..treatment dia mudah,machine and machine,aku waktu tu la paling aku tunggu2,sedap! mcm kena massage hahaha..straight to the point doktor tu check dia kata aku berisiko menghidap darah tinggi...leher aku intense sampai membengkak,kurang air,tulang saling tolak menolak,and a few things yg doktor ckp haritu entah aku pun x faham sgt..huhu...tulang kaki aku x seimbang ..."bila doktor kata aku "senget sebelah" aku rasa mcm nak tergelak ada tapi risau gila pon ada...huhu..setakat ni dah 2 rawatan asas dilakukan,seterusnya Xray dan rawatan susulan...my biggest concern is on money,treatment ni mahal sangat..ye lah dah nama pun specialist...ongkos nya pun specialist donk...hehehe..waktu sakit ni lah aku merasa alangkah nikmatnya "nikmat kesihatan" yang Allah bagi...setiap pagi aku bangun bukan lagi dimulakan dengan senyuman,tetapi rasa sakit sakit seluruh badan..sakitnya hanya Allah yang tahu...semoga Allah berikan aku kekuatan,bukan saja aku tapi mak dan seluruh ahli keluarga aku...Mak aku pun buat rawatan tu dengan adik aku yg perempuan tu...masing2 ada masalahnya tersendiri..bila aku tahu la penyakit aku sebegini,dari mula2 dulu aku dah pergi buat medical check up,sebab bila badan sakit,semua jadi sakit,aku cuba untuk selindungkan and simpan untuk diri aku sendiri,tapi i do have to admit,sometimes we have to let all the things out to release the burdens inside...aku rindukan segalanya diwaktu sihat...selamat malam sahabat.semoga meniti hari esok dgn lebih baik. waktu mula2 aku diberitahu aku menghidap satu penyakit ni,bermacam perasaan bercampur baur dalam hati aku..aku gelisah,serabut,dan sebagainya... "what if?" itu yg selalu menghantui aku.
Jenis penyakit tulang yang paling sering dijumpai :
1.Osteoporosis adalah kondisi di mana tulang rapuh karena tingkat kepadatan tulang menurun sehingga tulang menjadi keropos dan mudah patah. Umumnya osteoporisis disebabkan karena kekurangan asupan kalsium pada tulang
2. Artritis adalah radang sendi yang memberikan rasa sakit dan terkadang terjadi perubahan posisi tulang. Salah satu contoh artritis yang terkenal adalah rematik.
3.Ankilosis adalah gangguan pada sendi di menyababkan sendi tidak dapat digerakkan di mana ujung-ujung antar tulang serasa bersatu
4.Osteomalacia : Penyakit ini mengakibatkan tulang menjadi lunglai diakibatkan kekurangan, vitamin D atau kesalahan metabolisme di dalam tubuh. Sama halnya dengan osteoporosis, osteomalacia juga berpotensi membuat tulang cepat patah.
5.Rickets sering dialami oleh anak-anak yang sedang tumbuh. Formasi tulang pada penderita rickets abnormal, yaitu terjadi penumpukan kalsium di dalam tulang karena terlalu banyak mengonsumsi susu berkalsium atau akibat radiasi sinar matahari.
6.Rakitis adalah penyakit tulang yang terjadi akibat kurang vitamin D sehingga umumnya menyebabkan bentuk tulang kaki bengkok membentuk huruf O atau X.

Sunday, May 12, 2013

SELAMAT HARI IBU (VERSI HADEK HADEK)

walaupun seriauuu jugak aku tengok,tapi it is very nice to see and i watch it over and over again....kreatif dan menghiburkan...hehehe...actually yg pakai spectie tu blogger:kefli mally..Selamat hari ibu to all womans out there,ure my superwoman.

SELAMAT HARI IBU MAK

Tuesday, May 7, 2013

Wednesday, May 1, 2013

:THIS IS IT:

Assalamualaikum followers dan kawan kawan yg akif hormati.. Terima kasih kepada semua kawan2 yg sudi singgah follow blog akif.Rupanya masih ramai yang sayang dengan akif.. sebenarnya akif ingin memohon maaf diatas few of my posting before,kerana gambar gambar akif yg dikatakan mesra dan mengundang salah faham org ramai sehingga sanggup melabel akif dan terus terusan shoot me dengan soalan2 psiko..akif tak boleh nak cakap lebih lanjut sebab melibatkan pihak yg lagi satu..macam ni lah,sebenarnya akif tak berniat langsung untuk melakukan apa yang anda duga.Allah maha mengetahui hati akif.tapi saya tak nafikan bahwa pemikiran dan pemahaman saya yang masih mentah ini terlalu berbeza.tapi sebenarnya semua tu menjadikan akif sedar dan menjadi yg lebih baik di masa akan datangnya.things happen for reason,selepas ni akif kena berhati hati nak tunjuk ke-exciting akif pada sesuatu perkara dan kondisi.saya juga memohn maaf kepada stalker stalker dan juga kepada mereka yg secara diam diam mencari ruang dan peluang untuk menjatuhkan org lain..kita ni hiduup tak lama,hidup tu macam roda,kita tak selalunya diatas. sebenarnya akif tak marah apalagi berasa hati pada yg menegur dan tak kurang juga melemparkan kata kesat,anda semua telah berjaya mencelikkan mata saya dari perkara2 yg boleh menimbulkan keraguan dan kekeliruan.bukan salah anda,kita manusia ni tak sempurna zahir dan batinnya.sekali lagi mohon kemaafan,terutama kepada yg prihatin.terima kasih sahabat,

Thursday, March 28, 2013

Finall is just around the corner!!

"doakan kejayaan saya dan rakan rakan semua"-akifnorsh

Tinggalkan aku

"There can be miracles, when you believe Though hope is frail, it's hard to kill Who knows what miracles you can achieve When you believe, somehow you will You will when you believe"

Friday, March 8, 2013

Friday, February 15, 2013

Makan with izam ezri

korang kenal izam ezri,ala blogger terkenal tu erk!! hehehe...such a blessing moment to gather around with everyone..ada rezeki jumpa lagi

care for me :')

Mariah carey,A legendary woman with an angel voices..what else can we ask for?pitch perfect,high note,diva ish kind of attitude..thats reflect who mariah carey is...one thing I love about her is that,every single of her song truly have a deeply meaning not just to me but for millions of people..truly amazing..and the reflection song above was one of my favourite...one person change it all...He told me what life is all about...i love you very much..He teach me everything that ive never knew...He told me that i am special,because of that Allah chose me...