Followers

Thursday, September 8, 2011

Resepi kek putih...OREO CHEESE CAKE









apa kata kita buat suatu yg eksotik,hahaha...try buat chilled oreo cheese cake ni, resepi mudah dan sedap, masa menyediakannya tak sampai 1/2 jam dan tak perlu dibakar dalam oven. Terima kasih pada lina atas resepinya..dan kawan-kawan nak mencuba resepi cheese cake silalah ;)

Bahan-bahan ;

1. 1 bungkus biskut orea ( buang bahagian creamnya & tinggalkan 4-5 keping untuk bahagian atasnya)
2. 50grm butter
3. 250grm cream cheese
4. 150grm gula castor
5. 200ml whipping cream
6. 1 sudu besar lemon juice (@ 2 sudu besar jika suka lebih rasa lemon
7. 1 1/2 sudu besar gelatin *
8. 1/2 cawan air panas*

Cara-cara membuatnya ;-

* Untuk bahagian dasarnya ; Kisar halus biskut oreo (yg tlh dibuang creamnya)
* Panas / Cairkan butter dan gaulkan rata biskut oreo
* Padatkan di bahagian dasar loyang, tekan dan sejukkan sementara dalam freezer (saya guna loyang bersaiz 7 'inci lebar dan boleh dibuka bahagian bawahnya)
* Gelatin di campurkan ke dlm air panas, kacau hingga larut dan ketepikan
* Pukul cream cheese dan gula castor hingga gebu
* Masukkan lemon juice dan whipping cream, pukul lagi hingga berkrim
* Masukkan air yang mengandungi gelatin, pukul hingga sebati, masukkan ke dlm loyang tadi
* Patah2kan @ kisar halus baki biskut yang tinggal masukkan ke dalam loyang
* Baki biskut yang telah dikisar tadi boleh juga ditaburkan di bahagian atas kek, selepas 2 jam dimasukkan di dlm peti sejuk.( tapi saya tidak letakkan)
* Masukkan kedalam peti sejuk (bukan freezer) selama sekurang-kurangnya 4 jam
* Bila dah sejuk ..potonglah dengan pisau yg telah dicelupkan dgn air suam..

14 comments:

  1. kalau xnk guna gelatin, apa barang gntian die ek?? boleh tak??

    ReplyDelete
  2. This is interesting.. will try it someday~ nice post!

    ReplyDelete
  3. dah follow, ada masa follow saya

    ReplyDelete
  4. sedapnyer..yummy..kena try nie..hehe

    ReplyDelete
  5. sedapnya...:) nak ske..done follow..hit me back ye akif

    ReplyDelete
  6. oreo cheese secret recipe.....

    ReplyDelete
  7. kalau pkai loyang yang tk blh buka bawah , cmne nk kluarkan kek tuhh ? takut hancur pula ..

    ReplyDelete
  8. salam...kalau x guna gelatin, boleh tukar dgn benda lain x?

    ReplyDelete